
Begin november 2021 is vanuit het versnellingsplan de “Transitieagenda Leren Digitaliseren” uitgekomen. Daarin is een heldere analyse gemaakt van de bottlenecks in het huidige HO, wordt er geschetst hoe de gewenste transitie in het hoger onderwijs eruitziet met toekomstbeelden en worden daarnaast stappen beschreven die gezet kunnen worden om de gewenste doelen in gang te zetten. Een belangrijk onderdeel van de transitieagenda is de beschrijving van een aantal doorbraakprojecten, waaronder “het openstellen van leermaterialen”.
De SIG Open Education mist in dit project aandacht voor de belevingswereld van de docent en de student. Open Pedagogy zou een rol kunnen spelen bij het vullen van deze gap. In deze blog beschrijven we waarom de SIG denkt dat Open Pedagogy een belangrijk vliegwiel kan zijn in het adopteren van open leermaterialen, de genoemde toekomstbeelden vanuit de transitieagenda en daarmee uiteindelijk de doelen van het Hoger Onderwijs.
Als SIG hebben we daarover een blog geschreven, waarin Marijn Post (kernteamlid) de initiatiefnemer is. We schrijven er over op de community-site. Zowel vanuit deze blog als vanuit de community-site link ik graag door naar ‘ICT in onderwijs en onderzoek’ blog van de HAN:
Transitieagenda leren digitaliseren: Open Pedagogy als potentieel doorbraakmiddel
Meer lezen
(*) Themauitgave: Er is meer Open pedagogy dan je denkt
(*) Model Open Pedagogy en Studentbetrokkenheid
