what a difference a web makes

Een interessant inspirerende keynote van Wendy Hall. Het is opgenomen.. moet nog beschikbaar komen! Deze blog is slechts een kleine en onvolledige weergave. Wendy Hall is als Professor Computer Science verbonden aan de University of Southampton. Haar keynote ging over het verschil dat het web heeft gemaakt in de periode 1993 (start ALT) <> 2013 (20 jr ALT).

Wat aspecten uit haar keynote:

 • Waarom de web won: omdat democratie het uitgangspunt is: open, free en universal
  Tim Berners-Lee, bedenker van het web, heeft het web niet afgesloten maar juist beschikbaar gesteld aan iedereen: en kijk wat er is gebeurd!
 • Vier krachtige fenomenen: linked data (de web), open data (heeft transparantie in zich en sociale waarde), linked open data (is krachtig), Big data (analyse).
 • Denk vanuit mensen en de kracht die zij meebrengen (netwerk) en niet vanuit techniek. Mensen zijn creatief, machines niet. Mensen maken machines om hen te helpen de creatieve processen te ondersteunen (administreren). Deze ontwikkeling gaat snel.
  Zie de enorme groei van social web: tracking explosive (internet) growth
 • Denk niet vanuit het individue. Iedereen denkt dat hij/zij uniek is.. dat is in wezen zo, maar niet vanuit denk-kracht en do-kracht bekeken: dan is 1 + 1 =3. Crowd-denken&doen: dat is krachtig.
  Ze refereert naar social media: twitter, youtube. Hoeveel content maken we wel niet met elkaar die weer gebruikt kan worden door anderen. Creativiteit alom.
 • De web heeft veel veranderd ten aanzien van de manier waarop we denken over  leren en onderwijzen.
 • Echter het onderwijs-systeem is zelf niet fundamenteel verandert!! We gaan nog steeds naar de universiteit/de school. We geven nog steeds hoorcolleges. Andere branches veranderen (muziek, banken, reisorganisaties etc) maar niet het onderwijs (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Hoog nodig dat dit gebeurt.
 • Met betrekking MOOCs : Welk verschil zal de MOOC maken? Maakt deze verschil??
  (Stephen Downes zal daar donderdag de 12e op ingaan: ik ben benieuwd!)

n.b. ten aanzien van de MOOC liet ze wel iets doorschemeren: zij verwacht dat er 1 dominant platform overblijft. De meest dominante. De anderen vallen weg, staan in de schaduw ervan. Dit zegt ze omdat bij alle onderwerpen 1 belangrijk dominant platform bestaat (we denken van niet, maar het is wel zo, gaf ze aan): Youtube, Twitter, Google, facebook, amazon, ….

Zie ook blog van Peter Dekker: What a difference a web makes

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in conferentie, onderwijsinnovatie, seminar, Trends en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s