Eerste inkijkje Horizon Report 2013

horizonNatuurlijk ben ik al weer nieuwsgierig naar het Horizon Report 2013. Want net als in voorgaande jaren brengt het New Media Consortium samen met het EDUCAUSE Learning Initiative vast weer een editie van het Horizon Report (HR) uit. Dit zal net als vorig jaar begin februari zijn.
Dus even zoeken en ja.. ik kwam de wiki tegen waarop al een inkijkje stond, met de 6 belangrijkste technologische trends en een shortlist. Interessant.

De blog over het Horizon Report van het jaar 2012 staat hier: Horizon Report 2012. Ik vul alvast het overzicht aan, het definitieve Horizon Report voeg ik later nog toe..(wellicht is er nog een accent verschuiving…). Zie onderaan!

Tijdshorizon 2010 2011 2012 2013
Nu-1 jaar Mobile Computing Mobile devices Mobile apps Tablet Computing
 Nu-1 jaar Open Content E-books gebruik tablet PC MOOC
2-3 jr Elektronic Books Augmented Reality Game Based Learning Game based Learning
2-3 jr Simple Augmented Reality Game based Learning Learning Analytics Big Data & Learning Analytics
         
4-5 jr Gesture Based Computing Gesture Based Computing Gesture based computing 3D printing
 4-5 jr Visual Data Learning Analytics Het internet der dingen Wearable Technology

De key-trends die in het inkijkje-HR zijn beschreven:
1.De overvloed aan bronnen/data/content en verbanden, gemakkelijk en eenvoudig toegankelijk door internet vraagt een heroverweging van onze rol als onderwijs-betrokkenen/-gevenden/-ontwikkelaars.
2. Zowel formele als informele leerervaringen worden steeds belangrijker. Het gaat om zelf-sturend leren. Het gaat om de persoonlijk gestelde doelen van de student. En het werkveld stelt ook nieuwe wensen aan werknemers.
3. Onderwijs paradigma’s verschuiven naar online leren, hybride leren, en samenwerkend leren.
4. Massive Open Online Courses zijn het nieuwe alternatief voor onderwijsvormen die we kenne: nieuwe vormen van instructie, nieuwe vormen van creditering.
5. Open is een belangrijke trend in de toekomst het onderwijs en de publicatie. En dit in het bijzonder op het gebied van Open Content, Open Educational Resources, massaal opent online cursussen, en open toegang.
6. Er is een toenemende belangstelling voor het gebruik van data voor het personaliseren van de leerervaring en voor prestatie-metingen.

Wat mij, al lezend, opvalt is dat de nadruk veel meer komt te liggen op ‘Open’.  De MOOCs, OER, OCW en het open toegankelijk maken van onderwijs. Daarnaast het gebruiken maken van data voor het persoonlijk monitoren van studenten of het in kaart brengen van studie-prestaties.

Als we het hebben over enkele uitdagingen, dan het volgende.
De schrijvers geven aan dat de meeste docenten en wetenschappers nog onvoldoende gebruik maken van nieuwe en aantrekkelijke technologieën als ondersteuning voor het leren, het gerichter feedback geven en in het doceren. Denk aan bijvoorbeeld gebruiken van invloedrijke blog, re-tweeten,  verrijkte webcolleges etc. Met de kans dat er een kloof steeds groter wordt tussen wat er nu allemaal mogelijk is qua inzet van technologie in het onderwijstools en de huidige onderwijspraktijk. Net als voorgaande hameren de schrijvers op: docenttraining en meer nadruk in docent-opleidingen hoe je modern onderwijs inricht met ICT. Digitale didactiek!
En een uitdaging wordt in de komende tijd om de huidige technologie optimaal in te richten en in te zetten dat we de data gericht kunnen gebruiken: op maat gegeven feedback, studievoortgang-gegevens, ondersteuning eigen leerproces, differentiatie, gerichte instructie. De mogelijkheden zijn er: zet ze in.

Het Horizon Report 2013 staat hier: Horizon Report 2013

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in onderwijsinnovatie, Rapporten, Trends en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Eerste inkijkje Horizon Report 2013

  1. Pingback: Horizon report 2014 | Mobiliteit&OpenOnderwijs

  2. Pingback: Horizon Report 2017 | Mobiliteit&OpenOnderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s