Educause 2012 De mythe rondom e-Textbooks

Over e-Textbooks wordt, door onderwijsland in de VS, veel gesproken. Educause en Internet2 hebben een uitgebreide e-Textbook-pilot gestart. Maar het heeft (blijkt) nogal wat voeten in aarde. Waarom startte men deze pilot:

The increasing cost of textbooks and the greater availability of laptop computers, eReaders and tablets created a unique opportunity through a coordinated pilot project to evaluate the costs and benefits of providing electronic textbooks to students.’ (zie report Internet2 eTextbook Spring 2012 Pilot)

En inderdaad blijkt dat studenten voor een e-textbook kiezen als het goedkoper is dan een geprinte versie. In de sessie bleek het hele proces van publiceren van e-Textbooks nogal voeten in aarde heeft.  Uitgeverijen en boekhandels hebben een groot (financieel) belang en geven hun marktpositie niet weg.

E-textbooks worden uitgebracht door uitgeverijen (ook in de genoemde pilot). Studenten moeten ze kopen. Ze zijn misschien iets goedkoper in vergelijking de printversies . Maar nog niet spraakmakend goedkoper. Studenten kopen nog printversies want (a) de tweedehands zijn ze nog goedkoper en (b) ze delen de studieboeken (*) (c) het bewerken met aantekeningen is nog lastig (terwijl studenten dat wel willen) (kwam ook in het report naar voren).
Vandaar dat de e-Textbooks nog slechts rond de 2% aandeel heeft van de gehele onderwijsboekenmarkt.
(*) de e-Tekstbooks zijn niet te delen: alle studenten moeten een eigen account kopen willen ze er toegang toe krijgen (printversies zijn te delen/copiëren).

In een postersessie op de Educause gaf Roger von Holzen (zie ook foto hierboven) een mooi overzicht wat hij als mythes en uitdagingen tav e-Textbooks. En hij ging uit van het printversie-proces = digitale versie-proces. Een mythe: kost veel minder en is gemakkelijk te ontwikkelen met o.a. bestaande materialen. Een uitdaging: kwaliteit van de teksten.

Naar aanleiding van de gesprekken en de sessies doemen nog twee zaken in mijn gedachten op (om over na te denken en te discussiëren).
1. De naam e-Textbooks: klopt dat wel? Aangezien er ook met formats als video, audio, foto’s wordt gewerkt is het niet alleen een tekst-boek. Misschien moeten we het meer in de hoek zoeken van e-content?
2. Het mogelijkheden van technology worden niet ten volle benut. Een papieren boek is een e-book geworden: 1 (moment)uitgave, statisch, één of enkele schrijvers, lang proces van uitgeven. Je kunt toch juist met een e-Textbook flexibiliteit inbouwen (qua samenstelling en qua schrijven), en verrijkte teksten organiseren, snelheid en actualiteit/update  etc. Of nog anders: waarom denken vanuit een boek en niet vanuit e-teksten of e-content en van daaruit samenstellingen/bundels maken. Maar misschien denk ik er veel te gemakkelijk over.

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in conferentie, etextbook en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s