MOOCs: een dynamisch fenomeen

Fijn die collega’s die alles over 1 onderwerp op een rijtje zetten. Nu is het Erica st Angel die dit heeft gedaan tav een MOOC (op haar blog).

bekijk worldofwebcast

Beschreven onderdelen:

  • De grondleggers
  • Definities
  • Discussies
  • Docent ervaringen
  • Student ervaringen
  • Het schrijven rondom OER
  • Geschiedenissen: lanceren en eindigen van MOOCs, funding etc.
  • En voorbeelden

Rondom de MOOCs is nogal discussie. Recent schreef David Wiley (één van de oprichters van een MOOC) nog een reactie over het gebruik van het woord MOOC.

Dat ze massaal worden bezocht maar niet open zijn. Als student moet je aan allerlei eisen voldoen. Of ze zijn open maar worden naar massaal bezocht: te specialistisch. Of Dat ze een MOOC willen zijn, maar eigenlijk een online cursus zijn. Want dat valt mij in de discussies wel op: dat MOOCs de vernieuwing wilden bewerkstellingen maar massale online cursussen zijn en niet netwerken. Eén reactie van een student was ook: ik zat met honderd duizend studenten in een MOOC maar voelde mij alleen. Waar is die community? Waar is die vernieuwing. Blijkt toch lastig te zijn om buiten je eigen kaders iets nieuws te realiseren. Stephen Downes zegt het zo op zijn blog:

‘’with a MOOC is to create an environment where people who are more advanced reasoners, thinkers, motivators, arguers, and educators can practice their skills in a public way by interacting with each other. In such an environment, people can learn by watching and joining in. This is not an ‘assumption’ that this happens; it is an observation. ‘’

Het is dus toch een ander type ‘cursus’. Wellicht dat David Wiley gelijk heeft: een andere term kiezen. Maar eens een nachtje over slapen… iets met toch wel open – & learning – & environment (OLE) :-).

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s