Mobiliteit en OER

Op 16 april heb ik een workshop gevolgd tijdens de conferentie ‘Cambridge 2012: Innovation and Impact Openly Collaborating to Enhanced Education’. Deze workshop was geïnitieerd vanuit het EU-project over mobiliteit van studenten met OER (TU Delft is projectleider). De hoofdvraag was hoe kan OER mobiliteit ondersteunen, stimuleren. Waar vinden de onderwerpen mobiliteit en oer elkaar ? Een mooi thema want in principe gaat mijn weblog over de verbinding van deze twee onderwerpen: mobiliteit & Open Onderwijs.

Hieronder een paar naar voren komende ideeën, de andere zijn te vinden op het blog op surfspace.

 • Teaser courses
  Online cursussen om studenten te trekken voor een opleiding. Bevorderen van mobiliteit van studenten.
 • Bridging courses
  Online cursussen volgen om een bij te spijkeren op een thema of voor een bepaald nivo. Hierbij werd ook een voorbeeld genoemd om je beter voor te kunnen bereiden op de selectie bij prestigieuze universiteiten. Mobiliteit studenten bevorderen.
 • Gezamenlijk design
  Joint cursussen of programma’s: bijvoorbeeld gezamenlijke programma’s maken op een gebied die heel specialistisch zijn zoals specifieke talen. Internationale samenwerking met gebruik van elkaars onderwijsmateriaal is dan bijna noodzakelijk. Mobiliteit studenten en docenten.
 • Excellentie
  OCW voor lerenden die vooruit willen leren.. Een soort excellentie insteek. Voor mobiliteit studenten en medewerkers.
 • Setting in kaart brengen
  OCW om de context van het onderwijs meer te begrijpen. Ipv een cursus meer de omgeving, de context. Het kunnen ook praktische zaken zijn: kaart, restaurants, banken. Dus de weg wijzen: praktisch en inhoudelijk (onderwijsmethode en programma). Voor mobiliteit studenten en medewerkers.
 • Nieuwe methoden van assessment kunnen ontstaan. Een andere insteek.
  Bedrijven of organisaties willen personeel met de benodigde competenties. In plaats van dat de instelling het eindnivo bepaald, bepalen de bedrijven het startnivo van hun personeel. Als net afgestudeerde of al werkende lerende bewijs je met OER je kunnen en kennen. Mobiliteit van lerenden.

Voor mij was dit wel één van de betere sessies, omdat het niet alleen ging over content creëren maar ook wat je met die content kunt doen. Het valt mij op dat die discussie lastig is, en stappen worden heel voorzichtig gezet (ook door mijzelf). Echte innovatie vindt nog niet plaats. Maar men ziet wel dat de mogelijkheid er is. Misschien gebeurt deze innovatie niet in het formele onderwijs maar zijdelings (formeel/informeel). Ik las ook een verslag van de OER University (een netwerk van reguliere universiteiten) die stappen zet in de richting van kwalitatief hoogwaardig onderwijs toegankelijk maken voor alle lerenden. Daar ligt bijvoorbeeld dan niet meer het accent op open content maar op leren en begeleiden van leren (in open onderwijs). Zie surfspace-weblog samenvatting van OERu.  De vraag is steeds: open content creëren is één ding, maar hoe komen tot een re-design van een cursus – een curriculum – of zelfs het gehele onderwijs is een ander ding.
Ik ben daar erg mee bezig hoe we kunnen komen tot een echte re-design die veel beter aansluit bij de diversiteit aan instroomprofielen en gewenste uitstroomprofielen – de kenniswerker van nu –  de (leer)behoefte van de huidige kennismaatschappij.

Twee interessante initiatieven om in de gaten te houden.

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in conferentie, e-learning, Levenlang Leren, Open Course Ware, Sustainability en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s