Europese push voor Open Data

Bij het lezen van een artikel in het tijdschrijft “Management Team'(online) werd ik natuurlijk weer enthousiast: Neelie Kroes stimuleert de gedachte van Open.
Een quote van haar ten aanzien van Open Data, aangehaald in MT: “We geven hiermee een duidelijk signaal af. Uw data is meer waard als u het weggeeft, dus begin daar ogenblikkelijk mee,”

Blijkbaar is ‘Open Data’ op dit moment flink in de belangstelling omdat een paar dagen later Neelie Kroes’ digitale agenda weer wordt aangehaald in de automatiseringsgids. Daarin wordt o.a. aangegeven dat (blz 4):
– Vrijgave van informatie van publieke dinesten een regel moet worden;
– Voor het beschikbaar maken van de bestanden mogen alleen feietelijk gemaakte marginale kosten in rekening gebracht worden;
– De vrijgave moet geschieden op basis van gangbare technologie en gebruikelijke bestandsformaten;
– En er komt toezicht op de naleving van de regels rondom open data.

De Digitale Agenda en de richtlijnen voor Open Data gaan vooralsnog over overheidsdiensten en -data. Maar  een link met het onderwijs, ook als publieke sector, is snel gemaakt.

Neelie Kroes geeft ook aan: ”De belastingbetalers hebben al betaald voor de informatie. Het minste wat we kunnen doen is het teruggeven ervan aan hen die het op nieuwe manieren willen gebruiken om er banen en groei mee te realiseren”.
Dit argument gebruiken we ook wel eens in de discussie over onze onderwijsmaterialen ‘teruggeven’ want deze zijn ook onder werktijd gemaakt, en dus met belastinggeld. Helaas werd dit argument nog niet erg omarmd.

Ik ben erg benieuwd hoe snel de vertaling van ‘Open Data verplicht’ ook gaat gelden voor ‘Open leermiddelen verplicht’. Laat Neelie Kroes maar komen.

Zie ook haar speech tijdens Online Educa Berlijn.

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s