Digitale Rechten en Open Content

Afgelopen woensdag 20 april heb ik in een SURF-SIGnerkdag geparticipeerd. Onze SIG OER (Special Interest Group Open Educational Resources) (*) verzorgde de middag. We hadden daarvoor Wilma Mossink (zie presentatie) uitgenodigd om specifiek in te gaan op auteursrechten en open content.
De gehele dag stond in het licht van ‘digitale rechten’ (zie presentatie, ook door Wilma Mossink). Ik wist daar niet veel van, dus een wereld ging voor mij op. Een belangrijk onderwerp, vooral als je met open content bezig bent.

Wat ik heb geleerd:
– Er is al heel veel materiaal (zie hieronder), dus volg de gedachte van open content: zit het wiel niet zelf uit te vinden en zijn organisaties die hier al heel materialen hebben gemaakt. Maak daar gebruik van.
– Ontwerp/ Maak je materialen al met de gedachte dat je ze wilt publiceren. Dus (bijv.) verwijs altijd naar de gebruikte bronnen en gebruik geen plaatjes waar een licentie op zit.
– Als je geen licentie bij het materiaal zet (bijv. één van de zes van Creative Commons, dan creëer je een situatie die eigenlijk het meest gesloten is qua ‘gebruik’-> de gebruiker weet niet wat hij/zij met de materialen kan doen. Dus kies een licentie bij je te publiceren materialen (PPT, document etc.).
– Als je eentje kiest, SURF beveelt aan: CC-BY (naamsvermelding). Deze is het meest open en geeft de meeste mogelijkheden voor de gebruiker om er mee te doen wat hij/zij wil. En dat wil bijv een organisatie als SURF (dat er diensten worden georganiseerd rondom hun materialen).

Voor wie je voor wat moet hebben w.b. auteursrechten (bijv voor beelden, teksten, digitale toegankelijkheid) ga  SURF-Direct.

Of ga naar de website van ‘Auteursrechten in het Hoger Onderwijs’.
Hier staan bijvoorbeeld allerlei tools voor de student, docent, onderzoeker, instelling. Deze tools kun je bekijken en als voorbeeld gebruiken voor een eigen ‘contract’.

SIG OER: Robert Schuwer (OU)(vz); Martijn Ouwehand (TUD); Ellen Kuipers (HAN); Nicolai van der Woerd (Radboud)

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in conferentie, Open Course Ware en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s