Open Textbooks

ELI heeft onlangs onder de rubriek ‘7 things you should know..’ een artikel geschreven over OER. Daarover heb ik al eens een bijdrage op deze blog geschreven. Ze hebben recentelijk ook een artikel mbt ‘Open Textbooks Publishing’ gepubliceerd. Interessant, want ik moest meteen aan Richard Baraniuk denken die in zijn lezing bij ELI 2011 hier o.a. op in ging (zie hiervoor ook eerdere bijdrage). Zijn issue was dat met de OER’s verschillende textbooks samengesteld en gepubliceerd konden worden. Je wilt toch graag dat jouw materiaal door veel gebruikers wordt gelezen en gebruikt i.p.v. dat je wel een mooi boek publiceert maar verkoopt.

Open Textbook Publishing gaat met name in op het publiceren van tekstboeken. De hoofdlijn van het artikel.

De aanleiding

De steeds hoger wordende prijzen van (leer)boeken; een behoefte aan meer toegang tot hoog-gekwalificeerd leermateriaal; opkomst van e-readers; opkomst elektronisch publishen.

Hoe het werkt 
Degenen leermaterialen als tekstboek open publiceren werken vaak vanuit communities. Hun bijdrage wordt of deels gecompenseerd of gesponsord door organisaties of door advertenties gefinancierd.

Wie doet het
Open teksten worden door profit publishers beschikbaar gesteld of via repositories.

Waarom is het belangrijk
Actief leren bevorderen en mogelijkheid scheppen voor verrijkte leeromgeving.

Wat is het nadeel
Publishers hebben een structuur die de kwaliteit van de materialen garandeert. Bij open content is deze structuur weggevallen. Nieuwe structuren voor kwaliteitsgarantie zijn nodig.

Wat is het toekomstperspectief
De publicatie-wereld is snel aan het veranderen. Studenten hebben toegang tot goedkoop gepubliceerde tekstboeken. Echter nieuwe modellen voor kwaliteitsgarantie zijn nodig. Deze modellen bevatten ook peer-reviews. Het wordt zelfs zo dat studenten zelf betrokken zijn bij de selectie en waardering van materialen en ontwikkelen van leermaterialen.

De implicaties voor Teaching & Learning
Nieuwe samenwerkingsvormen voor de auteur bieden zich aan. Communities ontstaan waarin verschillende bijdragers (tekstschrijvers, animaties, video, tekenaars) zitten: ieder draagt een stukje aan van het gehele boek. Hierin krijgt ook de student steeds meer de rol van een mede-producent i.p.v. consument.

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in Open Course Ware, Trends en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s