OER en OCW

Gisteren is de Special Interest Group: Open Educational resources gestart. En SIG vanuit SURFf geïnitieerd.

Dit wordt vast een interessant netwerk die initiatieven zal organiseren om de ontwikkelingen op het terrein van OCW inzichtelijker te maken. Maar natuurlijk bovendien veel van elkaar te leren.

We staan ten slotte nog maar in de kinderschoenen. Hoewel OU en TUD al een paar stappen gezet hebben. Binnen de universiteit Leiden is een project gaande: instroom in de Master waarbij internationale studenten kunnen aftasten welke niveau nodig is in een bepaalde Master en als hun niveau niet voldoet wordt hen , online, een remedial course aangeboden. En ook de RuG heeft geld gereserveerd om OCW te stimuleren.
Binnen de andere instellingen is men nog duidelijk aan het oriënteren. Deze SIG kan hele goede plek zijn om elkaar in dat proces te ondersteunen. Ten minste dat zal voor mij zeker gelden, dus zal mij inzetten daarvoor.

Tijdens de bijeenkomst was al snel de vraag naar voren wat het verschil is tussen OCW en OER? Een mooi vraag om even uit te zoeken (is het voor mezelf ook weer even helder).

OER
Open Educational Resources (OERs) kunnen worden omschreven als vrij toegankelijke bouwstenen die in verschillende leeromgevingen kunnen worden gebruikt. In de praktijk gaat het bij OERs eigenlijk altijd om digitaal opgeslagen kennis en vrije toegankelijkheid via internet. Zulke bouwstenen kunnen vervolgens door bijvoorbeeld verschillende onderwijsinstellingen worden gebruikt in een door die instellingen te bepalen contexten en te gebruiken voor opzetten van een cursus.
Bijvoorbeeld: een opgenomen hoorcollege , een tentamen, een artikel.

OWC
Open Course Ware (OCW) kan worden omschreven als vrij toegankelijk onderwijsmateriaal, georganiseerd als cursus. Het zijn als het ware brokken OER (zie vb bij OER), samengevoegd tot een gratis en openlijk beschikbaar gestelde cursus. Je zou dan ook kunnen denken om de context van de cursus, de doelen, de ingangseisen, en eventueel het rooster te beschrijven.

Je kunt lid worden van de SIG-OER via Linked in: klik op SIG-OER

Volgend jaar is er een bijeenkomst vanuit de SURFacademy: 15 maart 2011

Voor meer beschrijving wat OCW en OER is , zie de beginslides van de presentatie van Willem van Valkenburg.

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in Open Course Ware en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op OER en OCW

  1. Ria Jacobi zegt:

    Ter aanvulling nog even een link naar de weblog van WvValkenburg over wat nodig is voor een succesvol OCW: http://www.e-learn.nl/2010/11/12/opened10-wat-heb-je-nodig-voor-een-succe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s