Project Acculturatie

Zoals ik al schreef ben ik projectleider van het Project Acculturatie. Onder acculturatie kan worden verstaan de verandering die het gevolg is van contact tussen personen of groepen met verschillende achtergronden. Vaak is het een werderzijds proces: verandering vindt aan beide kanten plaats. In dit project focussen we op de acculturatie vand e internationale student.

We zijn 1 september 2008 gestart, en dat in het kader van het Nationaal Actieplan.  Aan dit project doen negen partner-instellingen mee, waaronder de vier E-Merge partners.

De ambitie van dit NAPproject is de kwaliteit van de instroom van de buitenlandse studenten te versterken, en dit door een gedegen online voorbereiding. Vanuit deze ambitie is de volgende doelstelling geformuleerd:

Buitenlandse studenten bereiden zich, voordat ze in Nederland komen, in groepsverband voor op hun studie. Daarbij worden in online pilots studieachterstanden weggewerkt, wordt kennisgemaakt met het leven en studeren in een andere (academische/onderwijs) cultuur en wordt een begin gemaakt met het vormen van een sociaal netwerk.

Om de doelstelling te kunnen bereiken worden binnen de negen betrokken instellingen, negen online pilots ontwikkeld voor buitenlandse studenten. Deze buitenlandse studenten gaan in Nederland een opleiding volgen. Zij zullen in de online pilots:

a) online studieachterstanden wegwerken;
b) online accultureren, dit houdt in:
– kennis maken met de academische cultuur in Nederland;
c) starten met een (online) sociaal netwerk, doordat ze deel uit maken van een community (namelijk alle studenten die de opleiding gaan volgen).

Resultaat van het project:
1. Negen pilots die een online omgeving hebben ontwikkeld waarin buitenlandse studenten informatie kunnen krijgen over Nederland en de instleling waar ze gaan studeren. Daarnaast zullen enkele pilots ook e-coaches hebben ingezet.
Vijf instellingen zijn zelfs bezig op dit moment een tweede pilot uit te gevoeren.
2. Verder komen all materialen in een repositoy (of op de website van acculturatie) online beschikbaar voor HO-NL

Zie de website van acculturatie: daar staan alle partners op en de resultaten tot nu toe. Alle instellingen maken een filmpje over hun pilot (context, lessons learned, ervaringen van studenten) zodat je een indruk krijg wat men heeft gedaan.

Bekijk de wiki van de NHTV: als voorbeeld.

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in Internationaal Onderwijs & ICT en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s