Meer dan Heimwee

Een onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op het welbevinden en de studievoortgang van internationale studenten. Geschreven door I.L. Stevens; J.T. Groenewoud en H.W Uildriks van de  RUG.

Met veel belangstelling heb ik dit boekje gelezen. Het sluit namelijk erg aan bij een project dat ik op dit moment uitvoer namelijk ‘Het project Acculturatie’ . Ons project gaat om de buitenlandse student online voor te bereiden op hun studieperiode in Nederland, en dus te zorgen dat de overgang niet al te groot wordt. Of ook hun beeld over Nederland en de academische cultuur reëeler en/of bewuster te maken. Ook in het boekje ‘Meer dan Heimwee’ wordt aangegeven in de periode voorafgaand aan de komst naar Nederland al het een en ander kunt doen (blz 62). Het gaat dan om de discrepantie tussen verwachting vooraf en ervaring bij aankomst te verkleinen:
– Ingaan op het onderwijs in Nederland (n.b. in het project Acculturatie laten we dit bijvoorbeeld door filmpjes zien-deze filmpjes zijn opgenomen door buitenlandse studenten die al in NL zijn;
– Ingaan op de zwaarte van het onderwijs (idem voorgaande punt en materialen online beschikbaar stellen zodat studenten al een indruk krijgen);
– En, natuurlijk ook de omgang met de studiestof en tentamens (idem voorgaande punten);
– Je kunt ook al van te voren vertellen over de culturele en sociale omgang.
Belangrijk daarbij is ook (online) te vragen hoe deze beelden bij de studenten overkomt: wat zien ze, hoe ervaren ze deze beelden, wat is totaal anders? Informatie is één ding, maar wat doen die studenten ermee, is een ander.

Echter hier focussed het boekje zich niet op. Stevens e.a. onderstrepen een aantal factoren die van invloed zijn op het welbevinden en de studievoortgang van internationale studenten.

Twee factoren zijn daarbij de belangrijkste: stress en gebrek aan welbevinden bij internationale studenten. Dit kan zich uiten in erg moe zijn, onzekerheid, ongelukkig zijn, depressief, ontevredenheid e.a..
Het is natuurlijk erg logisch dat internationale studenten een enorme verandering meemaken (culturele verandering (algemeen in het gastland maar ook het onderwijssysteem), sociale vernadering, de verhuizing zelf, wegvallen van een netwerk, of andere taal). Ook kan het zijn dat er sprake is van discriminatie, of dat de taaklast mbt de studie erg hoog is. Aan deze stress is iets te doen. 
Enkele preventieve maatregelen:
1. Vergroten van coping mogelijkheden. Aandacht besteden aan het leren herkennen van (acculturatie) stress verschijnselen.
2. Sociaal Netwerk: en met name een netwerk van mede studenten uit de niet-eigen cultuur. Hierdoor krijgen internationale studenten veel informatie over de cultuur waar ze terecht zijn gekomen
3. Self-efficacy: geloof in eigen vermogen. Zorg voor succeservaringen. Bijvoorbeeld door taalonderwijs: dit helpt bij studeren, sociale integratie.

Tot slot nog enkele leuke voorbeeld filmpjes waarbij studenten zijn geinterviewd.

Advertenties

Over Ria Jacobi

Als ervaren onderwijskundig ontwerper, -adviseur en projectmanager houd ik mij bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs. Mijn ambitie is goed doordacht onderwijs te realiseren, dat aansluit bij de behoefte van individuen en hun organisaties en daarmee een stimulerend effect heeft.
Dit bericht werd geplaatst in Internationaal Onderwijs & ICT, Teaching International Students en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Meer dan Heimwee

  1. Ria Jacobi zegt:

    Hmmm.. dat discriminatie ook in het rijtje staat. Ik moet dan ook meteen denken aan een uitspraak tijdens de voorbereiding van ons project namelijk dat studenten van een bepaalde universiteit niet met internationale studenten wilden samenwerken. Zij vertraagden alleen maar de studie… is niet echt discrminatie.. maar als buitenalndse student voel je je ook niet welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s